Educational App

In the framework of this project Dr Van Bockhaven developed an educational app on the subject of the leopard men from Eastern Congo in collaboration with Prof. Inge Brinkman, Prof. Jo Tondeur, experts and students.

 

The app has been published in the brochure “Educatief Aanbod voor Scholen” (Educational Support for Schools) in the academic year 2021-2021: “Deze app gaat dieper in op het voortbestaan van koloniale, racistische voorstellingen in de Belgische maatschappij vandaag. Het belichte onderwerp is ‘De Luipaardman’ een berucht racistisch beeld dat in het recent gerenoveerde Africamuseum in een soort beeldenkerkhof werd geplaatst, om te tonen dat men er afstand van wil doen. Dit doet denken aan de Leopold-II-beelden die worden beklad of omvergehaald. De vraag is of weghalen of bekladden voldoende is, en of we beelden en symbolen van kolonialisme niet kunnen gebruiken om mensen bewust te maken van de historische wortels van racisme. Dit geldt vooral voor de Luipaardman die maar blijft opduiken in strips en games. Het feit dat het museumbeeld gekleed is met historische objecten uit Congo en in een museum staat, wijst er op dat luipaardmannen wel degelijk bestonden, en geeft de indruk dat de voorstelling waarheidsgetrouw is. De app gaat in op de werkelijke geschiedenis achter het beeld, en helpt leerlingen begrijpen hoe een foute en racistische voorstelling ontstaat. Verbanden worden gelegd met Zwarte Piet, restitutie en Marvel’s Black Panther.”

 

You can access the link via the following link leopardmenfromcongo.ugent.be . The app automatically adapts to the language of the user (Dutch, French or English).